I anledning kulturminnedagen 13. september arrangerte Historielaget en vandring til borgen på Tanemsåsen. Til å formidle historien om borgen hadde vi fått med oss arkeolog Ingrid Ystgård fra Vitenskapsmuseet.
Det var omtrent 20 historieinteresserte, nysgjerrige og formidlingsmottakelige personer som møtte opp på parkeringsplassen for å få et lite innblikk i folkevandringstidens hverdag. Været var på vår side, ikke akkurat med strålende sol, men det regnet ihvertfall ikke så vi fikk en trivelig tur oppover åsen. Ingrid delte på en engasjerende måte sin kunnskap om borgen og da vi kom til «topps» kunne Ivar Tanemsmo og Kåre Haugen servere stubbkokt kaffe.
Tanemsborgen er nok endel eldre enn vi tror. Da det ble foretatt undersøkelser på borgen for noen år siden ble det sendt flere kullprøver til analyse. En prøve ble datert til første århundre e. k. Den andre ble datert til rundt år 400 e.k.
Dette viser at åsen har vært brukt til noe tidligere, men om det har vært borg der hele tiden, eller om det har vært annen virksomhet der, finner man ikke ut føe man eventuelt foretar nærmere undersøkelser.
Arkelologene har også funnet ut at borgen har sannsynligvis ikke vært brukt til forsvar av Klæbu. Det virker ikke sannsynlig at innbyggerne søkte tilflukt i borgen mens fienden fikk plyndre og herje fritt i bygda. En teori som det arbeides etter for tiden er at borgen var et slags høvdingsete, eller et samlingssted for militære aktiviteter. Kanskje et sted der gjøremål som tvistløsning, handel eller religionsutøvelse har forekommet. Muren danner grunnlag for en palisade av tre, og at det har vært hus på platået innenfor muren. Det er også funnet spor etter mennesker i form av gravhauger og hustufter rundt åsen, men ingen av disse er undersøkt arkeologisk.
Det er fremdeles mange spørsmål som kan stilles om livet på Tanemsåsen de siste to tusen årene, men svarene vil ikke åpenbare seg før man foretar større undersøkelser. Borgen på Tanemsåsen er et av Klæbus eldste kulturminner. Om det noen gang blir gjort større undersøkelser der vites ikke.
I mellomtiden er det opp til oss å formidle historien til våre etterkommere.
Gunhild Hovind
Bilder:
Arkeolog Ingrid Ystgård delte på en engasjerende måte sin kunnskap om borgen.
Ivar Tanemsmo serverer stubbkokt kaffe.