Mai 2010
Vårens vakreste eventyr ...

Krokus (Crocus vernalis) er en planteslekt i sverdliljefamilien, og har ca. 70 arter.

Snøklokke (Galanthus nivalis), Narsissfamilien, også kalt påskeliljefamilien eller amaryllisfamilien. Den omfatter ca. 800 arter fordelt på 60 planteslekter.

Blåveis (Hepatica nobilis), blåsymre, blåsømmer, blåvissel.

Hvitveis (Anemone nemorosa), hvitsymre, kvitsymre, geitsymre, geitsemmel, geitsemla.

Hestehov (Tussilago farfara), leirfivel, leirfiol, leirgull, leirskreppe, hovblekkje, blekke, bleko, tælablom, leaskalasta, vårfivel, merrablom, hov, fevelhov og hovgras.
(Kjært barn har mange navn)
Juni 2010
Hvor står disse ….. ?




Juli 2010

Haugamyra 1992

’Sentrum’ 1953

Rensfjellet

Kommer sommeren til Klæbu ?

Pelle
August 2010

Tangvollsjøen

Bukkholmen - Nidelva

’Kvintusan’ med Store Rensfjellet i bakgrunnen

Like før ...
Molte, multe, målt, målte, myrebær, (Rubus chamaemorus), tilhører rosefamilien.
Samisk: Luomi, láttat, látat.
Svensk: Hjortron, Multebär, Myrbär, Snåtterblomma, Solbär.
Finsk: Muurain, Hilla, Lakka, Suomuurain, Valokki.
Engelsk: Cloudberry, Salmonberry, Yellowberry.
Molteplanten blir 10-20 cm høy. Den har en krypende jordstengel som gjør at en enkelt plante kan dekke store arealer. De nyreformede bladene er langstilkete og bladplatene er femlappede. Hver stengel bærer en stor, hvit og endestilt blomst. Blomstene er enkjønnet, og hannblomster og hunnblomster sitter på hver sine planter, slik molteplanten er det vi kaller særbu. Småfruktene sitter i en sammensatt, halvkuleformet frukt. De er først rødgule og faste, men blir seinere lysegule, syrlige og meget saftige. Blomstringen skjer i mai-juni og fruktene modner i juli-august.

Rubus chamaemorus
Frøspredning skjer ved bærspisende dyr og fugler. Finnes rundt hele den nordlige halvkule med unntak av Øst-Grønland, Island, Jan Mayen og Færøyene. I Europa sør til Nord-England, Danmark og Baltikum. Vanlig i hele Norge opp til det lavalpine beltet. Molte finnes også på Svalbard, men er der sjelden.
I 1766 nevner biskop Gunnerus at folk i Nordland drakk saft av molter tilsatt litt vin eller sprit for å ”drive ut svette”, antagelig mest som et middel mot forkjølelse. Blant indianerstammer i Nord-Amerika er det kjent at et avkok av roten av molteplanten har blitt brukt som ”kvinnemedisin” ved vanskelige fødsler. Avkok av roten og stenglene skal videre ha vært anvendt av ufruktbare kvinner som forsøker å bli gravide. Roten er også brukt i behandling av hoste, feber og tæring (tuberkulose). Fruktene er rike på vitamin C og har derfor vært et godt middel mot skjørbuk.

Vaccinium myrtillus
Blåbær (Vaccinium myrtillus) er en flerårig dvergbusk som tilhører lyngfamilien. Blåbær blir 10-50 cm høy. Den har grønne kantete grener, som etter hvert blir brunaktige og forvedet, med tynne, elliptiske, takkete, lysgrønne blader som faller av om høsten. Om våren får busken grønnhvite til rødlige krukkeformete blomster. Disse utvikles til saftige bær med som oftest blåsvart, men også svarte bær og hvitaktig blåe bær. De ulike fargene skyldes et tynt vokslag. Fruktkjøttet er fiolett.
Blåbær er ei vanlig plante i store deler av Europa, med unntak av området rundt Middelhavet. Den finnes i Asia, Nord-Amerika,og en liten lokalitet helt sør på Grønland. I Norge vokser blåbær i store mengder i lavlandet, da helst i nærheten av skog eller heier. Den forekommer opp til 1700 m.o.h.
Bærene er meget rike på antioksidanter, og inneholder dessuten vitamin C og i tillegg garvestoffer, fruktsyrer, flavoner, karotin, jern og magnesium.
September 2010
September er årets niende måned og har 30 dager. Opprinnelig var september den syvende måneden i den romerske kalender, og har navn etter latinske septem, som betyr sju.
Haust er fred
Foten din stegar i heiegul lyng
skogen ikring deg kviskrar og syng
haustklåre tonar lokkar og dårar
skjelv mellom trea, bivrar og bårar.
Under deg ullmjuke skyer i drift
ned i mot dalen, gjennom ei rift
skimtar du blåblank speglande fjord.
Stum blir du ståande, finn ikkje ord
randfull av kjensler, lengtande, rare
ser du på underet, ber det må vare.
Og hugen er inderlig, sitrande med
Ei vitande visse : Haust er fred.
Ord av Johannes Bakken



Fem om dagen …
Gulrot - Daucus carota - en toårig vekst i skjermplantefamilien - kommer opprinnelig fra Midt-Østen og Sentral-Asia, hvor den har vært dyrket i minst 2000 år. Araberne tok med gulrot til Spania for ca. 1000 år siden og herfra har den spredd seg over resten av Europa. Gulrot trives både i varme og kalde strøk og dyrkes over store deler av verden. Den friske, oransje fargen kommer av betakaroten, som blir til vitamin A i kroppen vår. Det finnes mange forskjellige typer gulrot, og de varierer i størrelse, fasong og farge. I tillegg til den vanlige oransje, finnes det sorte, lilla, gule og hvite gulrøtter. De lilla gulrøttene ble først brukt som fargestoff, og først på 1800-tallet ble det populært å dyrke de oransje gulrøttene vi kjenner best.
Disse vokste opp på Haugamyra.

Vassfjellet 20. september 2009
Oktober 2010
Oktober var den åttende måneden i den romerske kalender, og har navn etter latinske octo, som betyr åtte.

Psalmebog tilhørt Peder Johnsøn Korsmoe (1812-1878). Han fikk denne til sin konfirmasjon 24. august 1828. Boka er trykket i 1825 på ’Christiania Opfostringshuus’ forlag.
Peder var født 17. november 1812 på Korsmoen, som opprinnelig var en husmannsplass under Grendstad, og er nevnt allerede på 1600-tallet. Peder giftet seg med Magnhild Gudbrandsdatter (1815-1908) fra Flå, og kom til Hyttsagen på 1840-tallet. Psalmebogen hadde han med, den står fremdeles i bokhylla på Hyttsagen.
Kirkebok konfirmerte 24. august 1828 i Klæbu kirke.
Folketelling 1865 på Hyttesagen.
I 1874 flyttet firmaet A. Huitfeldt & Co. sagbrugsvirksomheten de drev ved Selbusjøen ned til Hyttfossen, og etterhvert vokste det fram et lite samfunn her, med butikk, forsamlingshus og en privat skole.
Folketelling 1900 på Hyttesagen og Hyttemyren.

Det er snø i lufta og mørketida nærmer seg, så hvorfor ikke et lite tilbakeblikk fra i sommer?
Solsikke, eller solvendel (Helianthus annuus), kommer fra det vestlige Nord-Amerika. Planten ble kultivert allerede for 3000 år siden, og kom til Europa på 1500-tallet. Den trives fra tropiske forhold til solrike husvegger i Klæbu. Denne vokste opp på Haugamyra og ble 2,73 meter høy.
November 2010
Opprinnelig var november den niende måneden i den romerske kalender, og har navn etter latinske novem, som betyr ni.

Parabolene på Tanem har gjort jobben sin. I 2009 ble de satt ut av drift, etter rundt tjue år å ha tatt ned tv-programmer og distribuert dem videre via kabel inn i mange hjem i Klæbu.
De har vært et landemerke i Klæbu, der de står ved Grendahuset på Tanem og ’kabelbanen’ bakom.
De er store, den største er ca. tre meter i diameter. Som regel er slike paraboler grå og kjedelige og oppfattes ofte som et skjemmende fremmedelement.
Disse derimot, er fint dekorert med kjente motiver fra bygda.
De ble malt av Jan Erik Bævre (Tanem) i 1993, og viser fra venstre eldre bebyggelse på Tanem med Tanemsåsen i bakgrunnen. På neste ser vi det gamle kommunehuset, og videre to av bruene i Klæbu, henholdsvis Svean bru, og Trangfossen bru.
Desember 2010
Opprinnelig var desember den tiende måneden i den romerske kalender, og har navn etter latinske decem, som betyr ti.
Klæbus første telefonsentral var på Tanemsmoen gård, og var i drift fra 1898 til 1921. Dette var før automatiseringens tid og mobiltelefon var ikke engang i fantasien, her ble samtaler manuelt koblet opp mellom abonnenter i distriktet og kanskje rikstelefoner ut i det ganske land.

Bildet er tatt i 1918, og personene er fra venstre: John – Bergliot – Sigrid og Thomas, alle med etternavn Tanemsmo, Ole Røskaft og Ragna og Arnt Tanemsmo.

Nidelva
Solens gang i Klæbu:
Opp | Ned | Dagens lengde | Solvinkel | Dato |
---|---|---|---|---|
14.29 | 4t 24m 51s | 3,2° | 22.desember | |
23.42 | 20t 42m 51s | 49,8°) | 22.juni | |
Value 2 | ||||